Discurile intervertebrale actioneaza ca amortizoare, interpuse intre doua vertebre (oasele coloanei) si sunt compuse, dintr-un nucleu central, plin cu apa, tinut pe loc de un invelis fibros (inel fibros ). Miscarea coloanei modifica pozitia nucleului in interiorul discului intervertebral:
Aceste miscari fiziologice ale nucleului, pot deveni mai proeminente, in cazul unor posturi sau pozitii gresite sau la repetarea unor miscari solicitante pentru coloana. In aceste cazuri, nucleul se poate deplasa posterior, fara a rupe inelul fibros (protruzie discala) care il mentine in discul intervertebral. In cazurile mai grave, inelul fibros se rupe si materialul continut in disc „iese” (hernie de disc), impingand lateral, in jos sau mai rar, in sus.
Durerea este severa, poate pulsa si adesea este insotita de parestezii (amorteli, furnicaturi). Miscarile coloanei, atat flexia, cat si extensia, sunt reduse si extrem de dureroase.
Diagnosticul clinic se pune pe baza caracteristicilor simptomelor (locatie, momentele aparitiei, etc. ) si pe baza raportarii durerii care coboara pe picior, pornind din zona inferioara a spatelui (zona lombara), ca urmare a comprimarii radacinii nervoase (lombosciatica). Razele X, RMN-ul sau CT-ul pot fi folosite pentru a sustine diagnosticul.
Folosim tehnica McKenzie de diagnosticare si tratament a discopatiilor lombare, cu ajutorul careia, impreuna cu terapeutul tau, vei gasi o miscare “preferentiala”, adica miscarea, care, in cazul tau, repozitioneaza nucleul in centrul discului intervertebral si decomprima radacina nervoasa.
Dupa depistarea miscarii “preferentiale”, durerea si paresteziile (amortelile, furnicaturile) dispar, la unele persoane chiar dupa prima sedinta, iar la altele dupa o perioada de timp. In functie de simptomele tale si de gravitatea discopatiei, terapeutul tau te va indruma asupra frecventei sedintelor de kinetoterapie. Totodata, este important sa eviti pozitiile si miscarile care au provocat discopatia. Noi te vom ajuta sa le identifici si te vom indruma sa adopti pozitii sau miscari corecte, in timpul activitatilor tale zilnice.
Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor severe, in care tratamentul conservator a fost ineficient sau cand exista potentiale leziuni neurologice.
Potentialele probleme in urma interventiei chirurgicale pot aparea din cauza recurentei sau formarii tesutului fibros, care poate comprima radacinile nervoase.
Reabilitarea este esentiala dupa operatie; programul este similar cu cel al tratamentelor conservatoare, dar trebuie luat in considerare si timpul necesar recuperarii dupa operatie.
Simptomele acestor afectiuni pot include durere in zona inferioara a spatelui, durere sau amorteala care iradiaza pe picior (lombosciatica). Acestea pot afecta capacitatea de a efectua activitati zilnice.
Obiectivul principal al programului de recuperare in faza initiala este scaderea durerii si a paresteziilor. Odata ce durerea s-a redus si mobilitatea s-a imbunatatit, putem incepe exercitiile de intarirea a muschilor din zona coloanei lombare, precum si exercitiile pentru imbunatatirea stabilitatii trunchiului.
In timpul reabilitarii, urmarim, atat imbunatatirea mobilitatii articulatiilor, cat si imbunatatirea tiparului postural al coloanei toraco-lombare si al zonei cervicale.
Programele de preventie secundara sunt, de asemenea, importante pentru a evita reaparitia durerilor.