Neurom Morton

Home / Neurom Morton

Ce este neuromul Morton?

Oasele metatarsiene sunt cele cinci oase lungi ale piciorului. Neuromul Morton este un nerv marit’, iritat, localizat in spatiul dintre al treilea si al patrulea os metatarsian. Fizioterapia este un tratament eficient pentru neuromul Morton.

Cauzele neuromului Morton

Neuromul Morton este cauzat de compresia unui nerv, care trece intre al treilea si al patrulea os metatarsian. Este mai frecvent la persoanele cu picior plat si la femei. Picioarele plate pot creste presiunea asupra nervului si pot provoca iritarea acestuia. Se presupune ca neuromul Morton este mai frecvent in randul femeilor, decat in randul barbatilor, deoarece femeile poarta mai des incaltaminte ingusta. Pantofii cu toc inalt determina, de asemenea, cresterea presiunii pe antepicior, fiind ingusti in zona degetelor.

Care sunt simptomele neuromului Morton?

Neuromul lui Morton cauzeaza de obicei durere in partea din fata a piciorului. Este adesea localizat intre degetele trei si patru. Durerea poate fi intepatoare sau ascutita agravandu-se in timpul mersului sau la purtarea incaltamintei incomode. Durerea creste atunci cand piciorul este strans si se aplica presiune pe acesta. Alte simptome pot include:

  • umflaturi / inflamatii
  • rigiditate articulara
  • slabiciune musculara

Ce trebuie sa fac daca am neuromul lui Morton?

Daca ai aceste simptome, este indicat sa te programezi la un consult ortopedic. Colaboram cu Prof. Dr. Radu Prejbeanu si cu Dr. Andrei Balanescu. Te asiguram ca vor gasi cel mai potrivit tratament pentru tine. Dupa ce ai stabilit impreuna cu medicul ortoped daca este necesara interventia chirurgicala sau este suficient tratamentul conservator, noi te putem ajuta cu recuperarea medicala.

Ce nu trebuie sa fac daca am neuromul lui Morton?

Nu trebuie sa practici activitati care iti provoaca durere sau sa porti incaltaminte incomoda.

Recuperarea medicala in neuromul lui Morton

Daca nu este necesara interventia chirurgicala, tratamentul kinetoterapeutic va avea ca scop, reducerea iritatiei nervului. Acest lucru se poate face folosind numeroase tehnici, inclusiv aplicarea benzilor kinesio si a talonetilor plantari (talpici), pentru distribuirea egala a presiunii pe metatarsiene. Daca postura piciorului a fost cauza problemelor tale, purtarea talonetilor ar trebui sa decomprime nervul afectat. Programul de recuperare medicala in neuromul Morton, poate include:

  • terapie manuala
  • Dry Needling
  • mobilizarea tesuturilor moi
  • exercitii de intindere musculara (stretching)