office@cardiokinetic.ro   0720.756.752     0356.179.200

Tratamentul limfedemului

Sistemul limfatic

Sistemul limfatic este format din vase limfatice si noduli limfatici care sunt raspanditi in tot corpul. Sistemul limfatic este o componenta importanta a sistemului imunitar ajutand in lupta cu bacteriile si alte tipuri de infectii distrugand celulele imbatranite sau celulele anormale cum ar fi celulele canceroase.

Limfedemul este o acumulare anormala a unui lichid bogat in proteine imediat sub piele. Aceasta crestere in volum sau edem, are loc mai ales la nivelul mainii sau piciorului, dar poate afecta si alte parti ale corpului cum ar fi pieptul sau trunchiul, capul si gatul sau organele genitale.

limfedem tratament

Cand apare limfedemul?

Limfedemul apare de obicei cand vasele sau nodulii limfatici sunt indepartati de exemplu in cazul mastectomiilor(limfedem secundar), dar poate aparea si cand vasele limfatice lipsesc sau sunt insuficiente din cauza unor afectiuni congenitale (limfedemul primar).


Având în vedere că limfedemul este o afecțiune care nu poate fi vindecată, principalul obiectiv al oricărei metode de tratament trebuie să fie reducerea și menținerea edemului. Singura metodă prin care se pot atinge aceste obiective este terapia completă de decongestie(TCD).

TCD are două componente importante: bandajarea cu fașe elastice speciale și masajul limfatic (care nu trebuie confundat cu masajul clasic). Terapia completă de decongestie este aplicată în două faze și trebuie efectuată doar de un fizioterapeut instruit special în tratamentul limfedemului. Pacienții tratați necorespunzător vor fi expuși problemelor asociate limfedemului (celulită, infecții fungice, fibrozarea țesuturilor, ulcere). Procedurile efectuate in saloanele de cosmetica sunt de asemenea necorespunzatoare datorita lipsei fizioterapeutilor specializati in tratamentul limfedemului.


Terapia completă de decongestie este o metodă neinvazivă și sigură, fără efecte adverse și s-a dovedit a fi eficientă pe termen lung.